Tüm bu yukarıda sıralanan maddeleri göz önünde bulundurarak evde pide ekmek yapımına geçebiliriz.
Evde pide ekmek yapımı için gerekli malzemeler hemen aşağıda:
Önce kendinize derince bir tencere ya da benzer bir kap bulun. Bu kapta hamuru yoğuracağız. Hamuru elde etmek için de maya ve şekeri kaba alıp üzerine ılık suyu dökebilirsiniz. Elinizle ya da bir kaşık yardımı ile yavaşça karıştırın ve bir kenarda, kabarması için bekletin. Belli bir süre bekleyip kabaran mayayı sıvı yağ ile buluşturma zamanı geldi. İnce bir çırpma teli ile güzelce çırptığınız bu karışıma unu ve tuzu ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Bu aşamada unun hepsinden ziyade iki bardağını ekleyip hamurun kıvamını kontrol etmenizde yarar var. Zira kullanılan una göre hamur kıvamı değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla kontrollü olmak işinizi kolaylaştıracaktır. Sonrasında hamuru 5 dakika kadar yoğurmanız gerekiyor. Bu sürenin sonunda hamurun bulunduğu kabın üzerini bir bezle örtün ve ılık bir yerde yaklaşık 45 dakika boyunca mayalanmasını sağlayın. Eğer pideyi iç harçlı olarak pişirecekseniz bu aşamada kıymalı ya da kaşarlı bir harç hazırlamanın tam zamanı. Yok, ben sade pide yapacağım, derseniz hamur mayalandıktan sonra 200 santigrat derecelik fırında pişirmeye başlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Özellikle kendisinin ve ailesinin sağlıklı beslenmesine dikkat edenlerin sıklıkla uyguladığı evde ekmek yapımı teknikleri ile siz de kendi ekmeğinizi kendiniz pişirebilirsiniz. Sağlıklı ve lezzetli birbirinden güzel onlarca tarif arasında seçim yapamıyorsanız bu yazı tam size göre. Zira burada ekşi mayalısından bagetine, kepeklisinden glütensizine en leziz ve sağlıklı ekmek türlerini nasıl pişirebileceğinizi detaylı biçimde anlatıyoruz. Ancak ayrıntılara geçmeden önce evde sağlıklı ekmek yapımı için dikkat edilmesi gerekenlere bir göz atalım.
Sırada yaş maya ile evde ekmek yapımı var. Bakalım, ayrıntılar nelermiş.
Kıymeti özellikle son yıllarda daha da bilinen ekşi mayalı ekmeği evde kendiniz de kolayca yapabilirsiniz. Hem son derece sağlıklı hem de lezzetli olan bu ekmek türünün hamuru için gerekli malzemeler ise şöyle:
Ekşi maya ekmek yapımı, diğer tür ekmeklere nazaran biraz daha zahmetli olabilir. Zira sürecin içinde ekşi mayanın aktive edilmesi de bulunuyor. Ekşi mayalı ekmek yapanların çok iyi bildiği üzere maya, buzdolabında bekletiliyor. Ancak ekmek yapmadan önce bu mayanın oda ısısına getirilip aktifleştirilmesi şart. Dolayısıyla biz de ekşi mayanın buzdolabından çıkarılıp oda ısısında bekletilerek aktive edilmiş halini kullanacağız. Mayayı, suyu ve unu derin bir kapta güzelce harmanlamakla başlıyoruz. Kabın üzerini streç filmle kapladıktan sonra hamuru yaklaşık yarım saatlik bir dinlenme sürecine sokuyoruz. Bu sürenin sonunda güzelce kabarması beklenen hamuru, unladığınız tezgaha alıp dört köşesinden içe doğru katlayarak yoğurun. Bu yoğurma işlemini 2-3 dakika yaptıktan sonra hamuru tekrar kaba alıp üzerini streç filmle kapatıp bir saat dinlenmeye bırakın. Bir saatin sonunda hamuru kaptan çıkarmadan katlayın. Aynı katlama işlemini birer saat arayla iki kere daha yaptıktan sonra hamuru buzdolabına alıp 12 saat dinlendirin. Eğer aceleniz varsa buzdolabındaki dinlendirme safhasını atlayıp doğrudan pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Hamuru pişirme kabına alıp üzerini hafifçe unlayın ve dilerseniz hamurun üst kısmına şekil vermek için kesikler açın. Hamurunuz artık fırına girmeye hazır! Ekşi mayalı ekmek hamurunu, 200 veya 220 santigrat derecelik fırında, yanına bir kap sıcak su ile birlikte pişmeye bırakın. Ekmeğin üzeri kızarınca fırının ısısını 160 dereceye kadar düşürün ve yarım saat kadar daha pişirin. Tüm bu işlemlerin sonunda enfes ekşi mayalı ekmeğiniz hazır!
Yazımızın son bölümünü evde glütensiz ekmek yapımına ayırdık. Detaylar için okumaya devam edin!
Glütensiz un karışımını, kuru mayayı ve tuzu büyük bir karıştırma kabına koyun ve malzemeleri birbirine karıştırın. Ilık suyu, zeytinyağını ve balı bu karışıma yavaşça ekleyin ve hamurunuzu yoğurun. Hamur, elastik ve pürüzsüz olmalı. Daha sonra hamuru kabın içine koyun ve kabın üzerini temiz bir bezle örtün. Kabı ılık bir yere koyun ve hamurunuzun yaklaşık bir saat kadar mayalanmasını bekleyin. Hamurunuz iki katına çıkmalıdır. Bu arada fırını da 180 santigrat derecede önceden ısıtmanız iyi olacaktır. Mayalanan hamuru yağlanmış bir ekmek kalıbına koyun ve şekillendirin. Üzerine hafifçe un serpin. Hamurunuz fırına girmeye artık hazır. Ekmek kalıbını fırına koyun ve yaklaşık 40-50 dakika kadar pişirin. Ekmeklerinizin kabarık ve altın renginde olduğundan emin olun. Bu sürenin sonunda fırından çıkan ekmekleri fırın tepsisinden alın ve soğumaya bırakın. Ekmeğiniz hazır. Ayrıca glütensiz un karışımınızın hangi malzemelerden oluştuğuna dikkat edin. Kuru maya yerine hamur mayası veya canlı maya kullanarak ekmeklerinizin lezzetini artırabilirsiniz. Bizden söylemesi.