En Doğru Şekilde Yemek Servisi Nasıl Yapılır?

En Doğru Şekilde Yemek Servisi Nasıl Yapılır?

En Doğru Şekilde Yemek Servisi Nasıl Yapılır?

Misafir sayısı arttıkça yemek servisi konusundaki kafa karışıklığı da artıyor. Servisin aksamaması için başlangıçta doğru bir planlama yapabilmek önemli. Aksi durumda yemeği yapan kişi bir türlü oturamadığı gibi misafirleriyle de masada zaman geçiremiyor. Eğer göze hitap eden bir masa hazırlamak istiyor ve yemeklerinizi sorunsuz bir şekilde ikram etmek istiyorsanız en doğru şekilde yemek servisi nasıl yapılır öğrenmek için sıraladığımız ayrıntılara göz atabilirsiniz. Böylece doğru yaptığınızı fark ettiğiniz yönlerden güç alıp eksik olan yönleri iyileştirebilirsiniz.

Yemek Servisinin Yönü

Her zaman kafa karıştıran konulardan biri olan yemek servisi yönü, yemek takibini daha iyi bir şekilde yönetebilmenizi sağlıyor. Restoranlarda bu konu, mekanın konseptine göre değişiklik gösterebiliyor. Yemek servisi hangi taraftan yapılır diye merak ediyorsanız başlangıçta iki farklı seçenek bulunuyor. Eğer ev sahibiyseniz ve yemekleri siz servis edecekseniz kendi sandalyenizin sağında bulunan kişiden servise başlamalısınız. Fakat kalabalık misafirler ağırlıyor ve her şeyin mükemmel olmasını istiyorsanız bir yakınınızdan yardım alabilir veya servis için bir garson tutabilirsiniz. Böylece karışıklığı önleyebilir ve yemek servisinin çok daha akıcı hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Ev sahibi dışında servis yapacak kişinin de servise, ev sahibinin sağında bulunan sandalyeden başlaması gerekiyor. Böylelikle en son ev sahibine servis yapılmış oluyor. Tabağa koyulan yemekler, servis edilen kişinin sol tarafından masaya konuluyor. Kirli tabaklar ise sağ taraftan alınarak servis akışı düzenli biçimde sağlanıyor.

Çorba Servisi

Yemek davetlerinde ilk çeşit genellikle çorba oluyor. Yemek servisi nasıl açılır merak edenler içinse Jumbo Blog'da Davet Sofralarımızda Çatal Kaşık Bıçak Düzeni isimli bir yazımız mevcut. Çatal kaşık bıçak düzeninin doğru olduğuna emin olduktan sonra bardak dizimini de unutmamalısınız. Tüm davetlileriniz için masaya ikişer adet bardak koymanız gerekiyor. Bunlardan biri su için diğeri ise yemeğinize eşlik edecek içecekler için kullanılıyor. Çorba servisi öncesi su ve ekmeklerin masaya eşit olarak dağıtılması önemli. Suyun önce servis edilmesinin amacı, çorba içerken birinin boğazına bir şey takılabilmesi ihtimali. Bu gibi durumlarda misafirin elinin altında hazırda bekleyen bir su olması, durumun hızlıca çözülmesini sağlıyor. Çorba servisinde ise herkesin masaya oturup peçetelerini açmasını bekleyebilirsiniz. Böylece çorbanın hızlıca soğumasını engellemiş olursunuz. Dilerseniz önce düz tabakları dizip davetliler masaya oturduktan sonra çorba kaselerini servis edebilirsiniz. Kaselerin tamamen doldurulmamasına da bu aşamada dikkat edebilirsiniz. Yarım doldurulan kaseler hem misafirlerin hızlıca doymalarını engeller hem de servis sırasında dökülme riskini azaltır.

Ana Yemek Servisi

Yemek gruplarının servisinde ikinci sıra ana yemeğe ait. Çorba içildikten sonra kaşıklar, kasenin içerisinde toplanıyor ve misafirin sağından toplanıyor. Servis sırasında kirli tabakları toplarken misafirinizin hassasiyetlerini de mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu sebeple kirli tabakları yemek yiyen kişinin önünde üst üste toplamamaya dikkat edebilirsiniz. Yemek servisi öncesinde su ve ekmek durumlarını da kontrol etmenizde fayda var. Aksini özellikle rica eden biri olmadığı sürece herkese eşit yemek servisi yapmaya özen göstermelisiniz. Böylece hem yemeğin davetlilerinize rahatça yetmesini sağlayabilir hem de ortaya çıkabilecek herhangi bir yanlış anlaşılmanın önüne geçebilirsiniz.

Tatlı Servisi

Tüm lezzetli yemekler bitip sıra tatlıya geldiğinde de bazı servis aşamaları bulunuyor. Yemek nasıl servis edilir konusunun içerisinde toplama aşaması da yer alıyor. Öncelikle tuzluk ve karabiberliği masadan kaldırdıktan sonra tatlı servisi için salata ve yemek tabaklarının da masadan kaldırılması gerekiyor. Bu noktada masadaki kırıntılar, varsa masayı temizlemek için kullanılan küçük fırçalar yardımıyla faraşa, yoksa da peçete ile bir tabağın içerisine toplanmalı. Genel itibariyle temiz görünen masa bu noktada tatlı servisine hazır. Yemek servisi çatal bıçak düzeninde tatlı çatal ve kaşığı tabağın üst kısmına yerleştirildiği için harici bir servis açmanız gerekmiyor. Yalnızca tatlı tabaklarını getirerek misafirlerinize sunmanız yeterli. Eğer tatlı yerine meyve yenecekse büyük bir tabak içerisinde masanın ortasına koyulması gerekiyor. Böylece misafirleriniz yiyeceği kadar meyveyi tabağına alıp kendi servisini yapabilir.

Genel Servis Etiği

Masada sergilemiş olduğunuz tavırlar da yemek masası servis düzeninin bir parçası. Bu sebeple nezaketen dikkat etmeniz gereken kurallardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Günün yemek menüsünü hazırlarken ve servis ederken misafirlerinizi zor durumda bırakacak yemekler seçmemelisiniz. Özel sebeplerle, hastalık nedeniyle veya dini inancı sebebiyle kişilerin yiyemeyeceği yemekler bulunabilir. Bu tür yemekleri başlangıçta sorarak menüden çıkarmak veya o kişiye özel bir alternatif hazırlamak, tercih edebileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor.
  • Misafirperverlik açısından ev sahibinin, yemeğin güzel yerini mutlaka karşı tarafa servis etmesi gerekiyor. Eğer servisi farklı bir kişi yapıyorsa da bu konuda ev sahibi tarafından bilgilendirilmesi gerekiyor.
  • Leziz yemekleri yapmaya çok vakit harcamış veya misafirlerinizin güzelce doymasını istiyor olabilirsiniz. Fakat ikramda bulunurken üç defadan fazla ısrar etmemeniz önemli.
  • Yemek servis sırası, ev sahibinin sağından servise başlansa da önemli konukların ağırlandığı bir günde ilk yemeği onur konuğuna servis etmelisiniz.
  • Ayrıca misafirlerinizi zor durumda bırakabilecek fazla acı, baharatlı ve sarımsaklı yiyeceklerden de uzak durmanızda fayda var.
  • Dünya Mutfaklarındaki Farklı Servis Çeşitleri

    Servis çeşitleri temelde dört farklı gruba ayrılıyor. Restoranlar yemek servis şekillerine karar verirken genellikle bu dört farklı yöntemden birini tercih ediyor. İngiliz, Fransız, Ruz ve Amerikan olarak dört farklı milletten adını alan bu çeşitlere daha yakından göz atalım.

    Amerikan Servis

    Ülkemizde en çok tercih edilen servis çeşitlerinden olan Amerikan Servis, temelde tabak servisi olarak biliniyor. Casual dining konseptinde sıkça karşımıza çıkan bu servis çeşidinde tüm tabak hazır olarak masaya geliyor. Mutfakta soslar ve garnitürler ile süslenmiş yemek tabağı, direkt olarak masaya servis ediliyor. Yemeği servis eden personeller ise yalnızca içecek servisine odaklanıyor, tabak servisinde farklı bir hazırlık yapması gerekmiyor.

    Fransız Servis

    Alışık olduğumuz servis tanımının dışına çıkan Fransız Servis ise Fransızca “Service a la Française” olarak geçiyor. Bu servis yönteminde, belirli malzemeler önceden pişiriliyor fakat “Gueridon” adı verilen istasyonda tabaklama işlemi yapılıyor. Masanın yanına yerleştirilen bu istasyonda yemeği tabaklayabilmesi için servis elemanının da özel bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlı olarak sıralanan yemeklerin servisi son derece şık bir şekilde gerçekleştiriliyor.

    İngiliz Servisi

    Aile Servisi olarak da bilinen İngiliz Servisi, kalabalık bir masa görüntüsüne sahip. Bu servis çeşidinde tüm ürünler masaya konuluyor ve yemek yiyen kişiler tabaklarına kendileri servis alıyor. Kendi servisini tamamladıktan sonra ise yemeği yanındakilere uzatıyor. Böylece herkes kendi servisini kendisi yapıyor. Servis elemanı ise yemekleri getirdikten sonra herhangi bir eksiklik olup olmadığını kontrol ediyor.

    Rus Servisi

    Sistem itibariyle Fransız Servis ile büyük benzerlik gösteren Rus Servisi, kullanılan ürünler bakımından farklılık gösteriyor. Gueridon adı verilen bir istasyonda tabaklanan yiyecekler, gümüş tabaklarda servis ediliyor. Oldukça şık ve zarif bir görüntü sunan bu servis modeli gümüşleriyle ön plana çıkıyor.

    Sıraladığımız tüm bu yemek servis ipuçları, misafirlerinizi ağırlarken size kolaylık sağlıyor. Siz de konuk sayısı ve menü durumuna göre kendi servis planınızı belirleyebilir ve misafirlerinizi mükemmel şekilde ağırlayabilirsiniz.