Sofra ve mutfağa dair en kaliteli ve tasarımıyla göz alan modelleri koleksiyonlarında bir araya getiren Jumbo’da farkını gösteren bıçakları da bulabilirsiniz. Keskin, kullanışlı ve bir bıçaktan beklenen her şeyi veren modeller mutfakta en sevilen parçalardan biri olacak.
Günün her saatinde yemek hazırlarken kullanılan bıçakları seçerken ve kullanırken de birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. Hangi bıçağı ne için kullanacağınızı bilmek zaman kazandıran ve kesme işlemine pratiklik katan detaylardan.
Her Mutfakta Olması Gereken Bıçaklar
Yemek hazırlamanın her adımı için farklı bıçaklar kullanılabilir. Ekmek bıçaklarından fileto çıkarma bıçağına onlarca bıçak çeşidin arasından sizin için en kullanışlı olanı tercih etmelisiniz. Yemek hazırlarken farklı tarzlara sahip olunsa da herkesin mutlaka edinmesi gereken bıçaklar var. Bunların ilki yatay ya da dikey soyma bıçağı. Kabuğunun soyulması gereken meyve ve sebzeleri incecik soymayı başaran bıçaklar oldukça da pratik. İkincisi ise keskin bir doğrama bıçağı. Özellikle sert yapıdaki, geniş bıçaklar sebzeleri dilimlerken beklenenden daha iyi sonuç veriyor.
Kırmızı ya da beyaz et keserken ince yapılı ama keskin bıçak kullanmak gerekiyor. Her türden ete şekil verirken iyi bir bıçak kullanmanın farkı hissediliyor. Ete çok baskı yapmadan kolayca dilimlemeyi sağlayan bu bıçaklardan balıklardan fileto çıkarmak için de seçilebilir.
Misafirlere pizza, biftek gibi yemekler servis ederken de herkes için küçük boy bir bıçak seti seçmekte fayda var. Yemek bıçağı ile dilimlenmesi zor olan yemekler bu sayede daha kolay parçalanacaktır.
Bıçak Bakımı ve Temizlenmesi
Modeli, türü ve malzemesi fark etmeden tüm bıçakların özenle kullanılan ekipmanlardan biri olması gerekiyor. Keskinliği koruması için bıçakların bulaşık makinesine atılması önerilmiyor. Makine içerisinde maruz kalınan deterjan, sıcak su ve temas yüzünden bıçak ne kadar kaliteli olsa da körelebiliyor. Sürekli el altında olan bıçakları keskinliklerini kaybetmeden temizlemenin en garanti yolu yumuşak sünger ve deterjan ile köpürterek yıkayıp musluk altında akan su ile durulamak.
Bıçakları yıkarken keskin olan metal kısmı kadar sapına ve kıvrımlı yerlerini de özenle temizlemek gerek. Özellikle metal kısmın sap ile birleştiği yerde minik gıda artıkları kalabiliyor. Gözden kaçıp kuruyan bu artıklar kısa sürede inatçı lekeye dönüşebiliyor. Yeni nesil bıçaklar en iyi teknikler ve malzemelerle üretilse bile yine de paslanmasını önlemek için nemli bir yerde tutmamak gerekli.
Bıçak bakımında etkisi olan bir nokta da bilenmeleri. Yeni nesil bıçaklar kullanım kılavuzunda yer aldığı gibi kullanıldığında uzun süre keskinliklerini koruyorlar. Ama yanlış kullanımda keskinliklerini kaybedebiliyorlar. Bunu telafi etmek için bileme taşı kullanabilir, profesyonel olarak bileme yapılan yerlerden destek alınabilir ya da ev tipi kullanım için oldukça pratik olan bileme aparatlarından yardım alınabilir.
Her bıçakla dilimleme yaparken mutlaka kesme tahtası da kullanmak gerek. Mutfak ya da masa zeminine zarar vermeden bir şeyler kesmek için kullanılan kesme tahtalarını kullanırken bıçağı köreltmeyecek teknikler izlenmeli.
Bıçak Nasıl Kullanılmalı
Mutfak için vazgeçilmez olsa da bıçaklar çok dikkatli ve güvenliği elden bırakmadan kullanılması gereken parçalar. Eğer dikkatli olunmazsa hem bıçağı kullanan hem de yanındakiler için kazalara neden olabilir.
Bıçakla bir şeyler keserken her zaman keskin yönü dışa doğru olacak şekilde hareket etmek gerekiyor. Santoku ya da şef bıçağı kullanırken yiyeceği tutan elin parmaklarını içe doğru kıvırarak sabitlemek küçük kesiklerin oluşmasını engeller.
Güvenlik açısından önemli iki konu da çekmecedeki bıçakları başka şeyler alırken el kesmeyecek şekilde yerleştirmek ve yemek hazırlarken kullanılmadığı zamanlarda bıçağı tezgaha güvenli bir şekilde bırakmak. Bıçak taşınırken de asla yere paralel taşınmamalı. Her zaman bir tepsi üzerinde ya da yere dikey olacak şekilde taşınmalı.
Bıçak Nasıl Seçilmeli
Bıçağın keskinliği kadar başka birkaç kriteri de satın alırken etkili oluyor. Metalinde kullanılan malzemenin kaliteli çelik olması çok önemli. Kaliteli çelikten üretilen bıçaklar kolay kolay paslanmaz, eğilmez, keskinliğini kaybetmez.
Güvenlik ve rahat kullanım açısından sapının kolay kavranıyor olması önemli. Ne çok ince ne çok kalın olmalı, elin kaymaması için çıkıntıları olmalı ve rahat hissettirmeli. Metal ve sapın birleştiği yerde elin sabit kalmasını sağlayan çıkıntı az da olsa olmalı.
Bıçak Fiyatları
Kalitelerine ve modellerine göre bıçakların fiyatları değişkenlik gösterebiliyor. Hayat boyu kullanılabilecek kalitede bir bıçağın fiyatı daha alt kalitelere göre biraz daha yüksek olabilir. Fiyat – performans kıyaslaması yapıldığında bu gayet anlaşılabilecek bir durum.